
Izbira pravega termometra za zahtevnejše namene (robustnost, vodoodpornost) je vsekakor pomembna odločitev, ki vašemu podjetju zagotovi natančnost in ponovljivost merjenj temperatur in ostalih področij meritev.
Kaj je HACCP-a (Hazard Analysis and Critical Control Point System)
je preventivni sistem, ki omogoča identifikacijo oz. prepoznavanje, oceno, ukrepanje in nadzor nad morebitno pristonimi dejavniki tveganja v živilih, ki lahko ogrožajo zdravje človeka. Cilj vzpostavljenega HACCP sistema je zagotoviti varna živila za potrošnika na osnovi sedmih osnovnih načel, ki so:
analiza tveganja
- določitev Kritične Kontrolne Točke (KKT)
- vzpostavitev mejne vrednosti
- vzpostavitev sistema nadzora, obvladovanja in spremljanja KKT-jev
- vzpostavitev korektivnih ukrepov, kadar nadzor pokaže, da KKT ni pod kontrolo
- vzpostavitev postopkov verifikacije, ki dokazujejo, da je sistem HACCP učinkovit in validiran
- vzpostavitev dokumentacije vseh procesov in dokumentov, primernih tem načelom in njihovih aplikacij, vključno s posodabljanjem
Na
naslednjih straneh lahko najdete zahtevnejše, mehansko odpornejše in vodoodporne termometre. Mnoge izmed njih lahko uporabite kot del HACCP pravilnika, saj imajo priložen certifikat o umerjanju oz. kalibraciji.
Kriteriji za izbor res pravega merilnega instrumentarija naj vključujejo naslednje faktorje:
- temperaturno območje delovanja merilnika
- ločljivost odčitkov 1°C, 0.1°C ali 0.01°C
- željena natančnost
- odzivni čas